UK Pet Forums Forum banner

Koty Maine Coon - w domu czy na zewnątrz??

Tags
maine coon
13K views 11 replies 9 participants last post by  NYLONHEAD  
#1 ·
Cześć wszystkim. Zastanawiałem się tylko, czy są tu jacyś właściciele Maine Coon, którzy pozwalają swoim kotom wychodzić na zewnątrz, czy też trzymają je w domu? Z tego co wiem, wiele z nich jest trzymanych jako koty domowe z różnych powodów. My dopiero mamy zamiar kupić kota, uwielbiamy tę rasę, ale ja i mój partner nie możemy się zgodzić co do tego, czy powinien wychodzić na zewnątrz, czy nie. On uważa, że to okrutne trzymać kota w domu, podczas gdy ja martwiłabym się o niego na zewnątrz. Co wy robicie?

#3 ·
Jeśli masz ogród, możesz go zabezpieczyć przed kotami, co byłoby idealne.

Bałbym się go wypuścić na zewnątrz, na wypadek gdyby został skradziony lub przydarzyłyby mu się inne straszne rzeczy, które spotykają koty wychodzące.
Zgadzam się! Mieszkamy w bezpiecznej okolicy, która jest półwiejska, ale oczywiście koty się włóczą i nadal mógłby skończyć w mniej bezpiecznym miejscu. Chciałem również zabezpieczyć ogród przed kotami, ale partner się nie zgadza. Myślę, że jeśli nie możemy się zgodzić, będziemy musieli poświęcić ten pomysł! X

#4 ·
Hodowca, jeśli jest przyzwoity, będzie nalegał, aby kot był trzymany tylko w pomieszczeniach. Jednak postawienie kociego wybiegu to świetny kompromis, którego niewielu hodowców odmówi, ponieważ większość z nich będzie miała albo zabezpieczenia dla kotów, albo koci wybieg. Możesz go zbudować samemu lub kupić profesjonalnie zbudowany.

Ale jak mówisz, jeśli ty i twój partner nie możecie się zgodzić w tej kwestii posiadania kota, to niestety prawdopodobnie nie jest to wykonalny pomysł.

#5 ·
Jeśli o mnie chodzi, nie ma znaczenia, czy kot jest konkretnej rasy, czy dachowcem. Żaden kot nie powinien mieć pozwolenia na swobodne poruszanie się, to po prostu nie jest bezpieczne, ani sprawiedliwe, aby pozwalać zwierzęciu wędrować na posesję innych ludzi, nie wszyscy lubią koty.
Wszystkie moje koty były tylko domowe, chociaż mój 13-letni Ragdoll ma wybieg w ogrodzie, do którego jest dostęp tunelem z domu.
Wszystkie inne były dachowcami i były całkowicie szczęśliwe jako koty domowe, tylko Bumble, który był półdzikim bezdomnym, miał jakąkolwiek swobodę na zewnątrz, ale był wystarczająco szczęśliwy, pozostając blisko domu, ponieważ mieszkał w szopie przez jakiś czas, zanim mógł się wprowadzić.

#6 ·
Mam 2 koty rasy Maine Coon, najmłodszy ma 8 miesięcy, a oba są kotami domowymi. Planuję zbudować wolierę, żeby mogły spędzać trochę czasu na zewnątrz. Zabezpieczenie mojego ogrodu przed kotami byłoby trudne, ponieważ chociaż mój ogród jest otoczony murem, jest też brama i kilka budynków gospodarczych oraz drzewa. Moja starsza kotka cieszyła się ogrodem zabezpieczonym przed kotami w swoim poprzednim domu, ale wydaje się nawet nie przejmować tym, że jest w domu i nie próbuje wychodzić. Ale chcę, żeby miały trochę świeżego powietrza i słońca.

#7 ·
Oto co myślę.
Bez względu na rasę, uważam, że jest po prostu zbyt wiele niebezpieczeństw dla kotów, którym pozwala się biegać bez opieki, ze zwiększonym ryzykiem kradzieży, im droższa rasa, nie wspominając o zranieniu lub otruciu przez bractwo nienawidzące kotów. Nie wszyscy doceniają, gdy cudze zwierzęta wchodzą do ogrodów, więc graj bezpiecznie, trzymając koty w pomieszczeniach lub ograniczając je do własnych granic posesji i nigdy nie narzucając innym swojego posiadania zwierząt.

Mamy dwa BSH, które są tylko w pomieszczeniach i są całkowicie szczęśliwe. Logicznie rzecz biorąc, z natury są wytrwałe i mogłyby łatwo uciec, gdyby chciały, ale nigdy się nie starają, nawet podczas naszych regularnych wizyt w naszej przyczepie kempingowej. Oczywiście nie kusimy losu, ale biorąc pod uwagę, że prawie nas przewracają, żeby dostać się do pokoju zapasowego/magazynowego, do którego nie powinny mieć wstępu, jeśli tylko otworzymy drzwi, logika mówi, że mogłyby łatwo uciec z domu, gdyby naprawdę chciały.

Mają dostęp do catio, ale tylko jeden z nich go używa, podczas gdy drugi po prostu nie jest zainteresowany. Kluczem do zdrowych i zadowolonych kotów domowych jest dużo interakcji i dość energiczna zabawa, aby je stymulować.
Catio lub ogród lub patio zabezpieczone przed kotami to dodatkowy bonus, ale nie jest to konieczne, ale znalezienie czasu dla kotów domowych jest niezbędne.

#9 · (Edited)
To nie jest tak jak lata temu, kiedy koty i psy mogły swobodnie biegać. Sytuacja się zmieniła, pomijając prawo dotyczące psów, ale obecnie jest zbyt duży ruch, aby pozwolić kotom na swobodne poruszanie się. Koty często giną w mojej okolicy, myślimy, że mogą zostać zjedzone (podobno smakują jak królik), chociaż myślę, że maine coon zostałby skradziony, aby zatrzymać go jako zwierzę domowe. Myślę, że ogród zabezpieczony przed kotami to właściwy sposób 😀

#11 ·
Mój 4-letni Maine Coon, Ace, jest urodzonym na Ukrainie Blue Solid. Obecnie waży 15 funtów, od nosa do ogona ma 44 cale długości. Obecnie karmię go surowym kurczakiem zmieszanym z pasztetem i sosem Temptations. Wypuściłem go tylko dwa razy bez smyczy pod nadzorem, ale przez kilka minut się włóczy, a potem idzie do drzwi, żeby go wpuścić z powrotem. Zmodyfikowałem mój zewnętrzny taras, który jest połączony z moim domem mobilnym i ogrodziłem go siatką drucianą i drzewkiem dla kota. Uwielbia po prostu spędzać czas na obserwowaniu ptaków. Od czasu do czasu zbłąkany ptak dostanie się do środka, wtedy zaczyna się polowanie!
Image

#12 ·
Mój 4-letni Maine Coon, Ace, jest urodzonym na Ukrainie Blue Solid. Obecnie waży 15 funtów, od nosa do ogona ma 44 cale długości. Obecnie karmię go surowym kurczakiem zmieszanym z pasztetem i sosem Temptations. Wypuściłem go tylko dwa razy bez smyczy pod nadzorem, ale przez kilka minut chodzi w kółko, a potem idzie do drzwi, żeby go wpuścić z powrotem. Zmodyfikowałem mój zewnętrzny taras, który jest połączony z moim domem mobilnym i zamknąłem go w drucie kurczaka i drzewie dla kota. Uwielbia po prostu spędzać czas na obserwowaniu ptaków. Od czasu do czasu zbłąkany ptak dostanie się do środka, zabijanie trwa! View attachment 611152
Czarny kot na zewnątrz drzwi z siatki to mój drugi potwór, Cash, jest Bombay Black Mini Panther, ważący 20 funtów